Kerstfeest

kerst.jpg

Kerstfeest of Kerstmis is het geboortefeest van de Heer en is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar. Met Kerstmis wordt door christenen de geboorte van Jezus-Christus gevierd. De evangeliën van Lucas 2 vers 1 tot 20 en Matteus 1 vers 18 tot 25 beschrijven de geboorte van Jezus. Vooral Lucas geeft brede aandacht aan de geboorte van Jezus in Betlehem.

Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In die Oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.

In alle delen van de Wereld zijn er bijzondere Kerstgebruiken

Verschillende elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug op voorchristelijke en Germaanse tradities. Het feest is in de recente geschiedenis in grote delen van de westerse wereld in hoge mate geseculariseerd.

De Chritelijke feestdagen rond de geboorte van Jezus beginnen 25 maart met de annunciatie via advent tussen 26 november en 4 december, Maria onbevlekt ontvangen 8 december, Kertmis 25 december, 3 koningen of epifanie 6 januari tot Maria lichtmis, 40 dagen na de geboorte op 2 februari.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis

 
kerstfeest.txt · Laatst gewijzigd: 29-04-2018 20:13 (Externe bewerking)
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki