3 Koningen

Dit feest wordt gehouden op 6 januari. Op deze feestdag wordt het bezoek van de drie wijze mannen uit het Oosten aan Jezus herdacht. Er zijn veel gebruiken rond 3 koningen

De namen van de wijzen en of koningen, hun afkomst en dergelijke staan niet vast. Balthasar en Caspar worden het meest verwisseld.

koning_oud.jpg

Melchior. is volgens velen, de oudste koning. Kwam uit Europa en bracht het goud mee. Had een Paard als vervoermiddel en wordt vaak knielend uitgebeeld met de kroon in zijn hand of op de grond als blijk van aanvaarding van het geloof. Soms staat hij afgebeeld met een blauwe wimpel met sterren.

koning_middel.jpg

Balthasar, is volgens velen, de koning van middelbare leeftijd. Kwam uit Azië en bracht wierook mee. Had een Kameel als vervoersmiddel en wordt uitgebeeld met de hand aan zijn kroon om hem af te zetten als teken van het bijna aanvaarden van het geloof. Soms staat hij afgebeeld met een groene of rode wimpel met een halve maan er op.

koning_jong.jpg

Caspar, is volgens velen, de jongste, zwarte, koning. Kwam uit Afrika en bracht mirre mee. Had een Olifant als vervoermiddel en wordt uitgebeeld met de kroon nog op zijn hoofd als teken van het nog niet aanvaarden van het geloof. Soms staat hij afgebeeld met een gele of witte wimpel met een soldaat er op.

 
nl/3_koningen.txt · Laatst gewijzigd: 29-04-2018 20:18 (Externe bewerking)
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki