Santons

santon.jpg ← Zigeunervrouw met kind

Santons (kleine heiligen) ontstonden rond 1800 tijdens de Franse Revolutie. In 1794 mochten gelovigen niet meer samenkomen. Kerstgroepen verplaatsten zich van de Kerk naar de huiskamer. Aangezien de grote kerkbeelden niet in de huiskamer pasten maakten de bewoners van de Provençe in het geheim kleinere beelden. De santonniers zijn naar voorbeeld van Lagnel nieuwe figuren gaan bedenken. Zo verschenen, in de loop der jaren, er naast de Heilige familie, de herders en de drie koningen: de jager, de molenaar, de visser, het wol vrouwtje, de dorpsgek en vele andere creaties. Diverse types dus van de bevolking en de beroepsgilden, die een mooi beeld gaven van de maatschappij van toen. Eerst werden de figuren van brooddeeg of papier-maché gemaakt. In 1798 bedacht Jean-Louis Lagnel uit Marseille dat hij ze ook van klei, in mallen, kon maken. Daarmee was hij de eerste “Santonnier”.

Men vond de figuren zo bijzonder dat ze na 1803 op markten in Marseille werden verkocht. Niet veel later waren ze zo in trek, dat ze in heel Frankrijk en daarbuiten te koop werden aangeboden.

Ook nu nog worden er figuren door Santonniers gemaakt van klei en beschilderd. De grote figuren van klei en draad worden aangekleed met speciale Provençaalse stoffen de zogenaamde Santons Habillées. Er zijn nog zeker 95 Santonniers, die hele dorpen en de daarbijbehorende figuren maken. De figuren en huizen zijn te koop in speciale winkels, in de zomer op markten en jaarlijks in de maanden november en december in alle grote plaatsen en steden van de Provençe. De beroemdste is die van Marseille. Museua in Grignan, Le Paradou, Fontaine-de Vaucluse, Pierrefeu-du-Var en Marseille, geven u een goed beeld over de ontwikkeling van de Santons.

 
nl/santons.txt · Laatst gewijzigd: 20-07-2019 17:03 door peter
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki