Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
santons [29-04-2018 20:13]
127.0.0.1 Externe bewerking
santons [20-07-2019 17:04] (huidige)
peter
Regel 1: Regel 1:
 **Santons** **Santons**
  
-{{:​santon.jpg}} //← Zigeunervrouw met kind in Santon Museum Schimmert//+{{:​santon.jpg}} //← Zigeunervrouw met kind//
  
 Santons (kleine heiligen) ontstonden rond 1800 tijdens de Franse Revolutie. In 1794 mochten gelovigen niet meer samenkomen. Kerstgroepen verplaatsten zich van de Kerk naar de huiskamer. Aangezien de grote kerkbeelden niet in de huiskamer pasten maakten de bewoners van de Provençe in het geheim kleinere beelden. De santonniers zijn naar voorbeeld van Lagnel nieuwe figuren gaan bedenken. Zo verschenen, in de loop der jaren, er naast de Heilige familie, de herders en de drie koningen: de jager, de molenaar, de visser, het wol vrouwtje, de dorpsgek en vele andere creaties. Diverse types dus van de bevolking en de beroepsgilden,​ die een mooi beeld gaven van de maatschappij van toen. Eerst werden de figuren van brooddeeg of papier-maché gemaakt. In 1798 bedacht Jean-Louis Lagnel uit Marseille dat hij ze ook van klei, in mallen, kon maken. Daarmee was hij de eerste "​Santonnier"​. Santons (kleine heiligen) ontstonden rond 1800 tijdens de Franse Revolutie. In 1794 mochten gelovigen niet meer samenkomen. Kerstgroepen verplaatsten zich van de Kerk naar de huiskamer. Aangezien de grote kerkbeelden niet in de huiskamer pasten maakten de bewoners van de Provençe in het geheim kleinere beelden. De santonniers zijn naar voorbeeld van Lagnel nieuwe figuren gaan bedenken. Zo verschenen, in de loop der jaren, er naast de Heilige familie, de herders en de drie koningen: de jager, de molenaar, de visser, het wol vrouwtje, de dorpsgek en vele andere creaties. Diverse types dus van de bevolking en de beroepsgilden,​ die een mooi beeld gaven van de maatschappij van toen. Eerst werden de figuren van brooddeeg of papier-maché gemaakt. In 1798 bedacht Jean-Louis Lagnel uit Marseille dat hij ze ook van klei, in mallen, kon maken. Daarmee was hij de eerste "​Santonnier"​.
Regel 8: Regel 8:
  
 Ook nu nog worden er figuren door Santonniers gemaakt van klei en beschilderd. De grote figuren van klei en draad worden aangekleed met speciale Provençaalse stoffen de zogenaamde Santons Habillées. Er zijn nog zeker 95 Santonniers,​ die hele dorpen en de daarbijbehorende figuren maken. De figuren en huizen zijn te koop in speciale winkels, in de zomer op markten en jaarlijks in de maanden november en december in alle grote plaatsen en steden van de Provençe. De beroemdste is die van Marseille. Museua in Grignan, Le Paradou, Fontaine-de Vaucluse, Pierrefeu-du-Var en Marseille, geven u een goed beeld over de ontwikkeling van de Santons. Ook nu nog worden er figuren door Santonniers gemaakt van klei en beschilderd. De grote figuren van klei en draad worden aangekleed met speciale Provençaalse stoffen de zogenaamde Santons Habillées. Er zijn nog zeker 95 Santonniers,​ die hele dorpen en de daarbijbehorende figuren maken. De figuren en huizen zijn te koop in speciale winkels, in de zomer op markten en jaarlijks in de maanden november en december in alle grote plaatsen en steden van de Provençe. De beroemdste is die van Marseille. Museua in Grignan, Le Paradou, Fontaine-de Vaucluse, Pierrefeu-du-Var en Marseille, geven u een goed beeld over de ontwikkeling van de Santons.
- 
-In Nederland is er een Santon Museum in Schimmert "la maison des Santons"​ met meer dan 1800 figuren. zie www.santons.nl ​ 
  
 {{tag>​Kerstgroep Frankrijk Santons}} {{tag>​Kerstgroep Frankrijk Santons}}
 
santons.txt · Laatst gewijzigd: 20-07-2019 17:04 door peter
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki